dijous, 13 de setembre del 2012

Dies de lliure disposició: fem memòria.

Amb les darreres retallades aprovades pel Govern de l’Estat els treballadors públics perdem sis dies de lliure disposició (els anomenats 'moscosos') i ens quedem també sense els dies lliures addicionals en funció de l'antiguitat.

Si fem una mica de memòria però, els dies de lliure disposició anomenats "moscosos" no són un privilegi dels funcionaris en relació a la resta dels treballadors sinó que es tracta d'una compensació que es va fer l'any 1983 a canvi de no pujar el sou.

El ministre socialista de Presidència era en aquell moment Javier Moscoso del Prado y Muñoz. Es va reunir amb els sindicats, per ordre de Felipe González, per negociar una compensació en "temps" a canvi de no incrementar les retribucions en una quantitat equivalent a l'IPC que era un 12.2%. En la negociació sindical d'aquell any, que va realitzar personalment Moscoso,  el ministre va explicar la pèssima situació econòmica del moment  que impedia l'increment i la proposta era assumir la pèrdua del poder adquisitiu del 12,2% mitjançant una compensació de sis dies de dispensa, és a dir els "mocosos".

La proposta de donar sis dies a canvi de no incrementar un 12,2% els sous no era proporcional i el nombre de dies que corresponien a la pèrdua percentual era de 30,5, és a dir vam perdre 24,5 dies. Però aquells anys eren especials. Tot el país remava en la mateixa direcció i els pactes d'estat eren una realitat. El resultat va ser que els sindicats van acceptar aquella pèrdua adquisitiva parcialment compensada en dies.

Per legitimar aquests dies festius es va publicar al BOE del 22 de desembre de 1983 la Instrucció de 21 de desembre de 1983 de la Secretaria d'Estat per a l'Administració Pública, per la qual es van crear els moscosos.

Ara, quasi 30 anys després, el Govern central s'oblida de tot allò i anul·la, a més de la paga extra de Nadal, els nostres dies de lliure disposició; aquells que vam aconseguir a canvi de renunciar a l’increment del 12,2% del sou que ens pertocava.

I per més inri, el govern també deroga els dies festius addicionals en funció de l’antiguitat, cosa que constitueix una altra modificació de les condicions laborals i que es tradueix, de facto, en una nova disminució del salari. Amb l’agreujant que en aquest cas castiga més aquells que tenen més antiguitat.

Companyes i companys: AIXÒ ÉS UNA ESTAFA!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada