dimecres, 1 de juliol del 2015

Vols anar a una manifestació? Què podràs fer a partir d'avui i què no (si no vols ser sancionat)

Aquest dimecres entra en vigor la polèmica llei de seguretat ciutadana, també coneguda com a 'llei mordassa'

La pancarta que ha penjat Greenpeace en una grua propera al Congrés per protestar contra l'anomenada 'llei mordassa'. EFE

El Congrés es va despertar ahir dimarts amb  una pancarta de 32 metres quadrats penjada per Greenpeace al damunt d'una grua i on es llegeix: "La protesta és un dret". Era la imatge més reivindicativa que explicava el que estava a punt de passar a l'Estat les pròximes hores. I és que després de dos anys de debat, finalment aquesta mitjanit de dimecres ha entrat en vigor la polèmica llei de seguretat ciutadana que l'oposició s'ha compromès a derogar immediatament si el PP no guanya les pròximes eleccions.

La indignació popular, les crítiques de l'oposició i les recomanacions dels òrgans consultiusvan aconseguir rebaixar les pretensions de l'avantprojecte de llei presentat pel govern de Mariano Rajoy el novembre de l'any passat, però no han evitat que segueixi coneixent-se popularment com a llei mordassa per les seves limitacions a manifestar-se lliurament.

La llei que es va aprovar definitivament al Congrés el març passat entra aquest dimecres en vigor havent-se reduït dràsticament els càstigs per manifestar-se davant de la cambra baixa, i interrompre un míting polític ja no apareix al llistat de faltes, així com els "ultratges" a la bandera espanyola i a Espanya.

De totes maneres, les limitacions a les manifestacions són una realitat a partir d'avui.
Repassem què podràs fer i què no –si no vols ser sancionat– en les pròximes protestes.

Què passa si participo en una manifestació espontània?

Si és pacífica, res, però si t'identifiquen com un dels promotors o organitzadors ja pots anar preparant la cartera. Segons la llei, hi podrà haver multes de fins a 600 euros –falta lleu– per als organitzadors o promotors de manifestacions que no s'hagin comunicat prèviament o bé que no tinguin permís. Si la cosa s'escalfa i us negueu a dissoldre la reunió, serà castigat amb una falta greu i sancionat amb una multa de 600 a 10.400 euros. Si entra en joc l'ús de la violència o la intimidació, les forces de seguretat tenen l'última paraula sobre la sanció i les multes poden arribar als 30.000 euros.

I en un disturbi?

Fins ara entrava en joc el codi penal per delicte de danys i desordres públics, però el ministeri de l'Interior també aconsegueix fer-se un forat en aquest terreny, en què les sancions poden arribar a faltes greus, entre els 601 i els 30.000 euros. Seran les forces de seguretat les que consideraran la gravetat del cas, ja que un dels objectius de la llei mordassa és separar les faltes dels delictes amb el pretext de no col·lapsar els tribunals. Així mateix ho ha recordat aquest dimarts al Congrés el portaveu del PP, Rafael Hernando, que ha considerat que "equiparar manifestacions legals amb il·legals" li sembla "improcedent".

També em poden multar si la manifestació surt del recorregut notificat?

Sí, el govern espanyol no vol canvis d'última hora i si es canvia a última hora el recorregut autoritzat la multa pot ser d'entre 100 i 600 euros.

Què passa si insulto un policia?

Es considera falta lleu –fins a 600 euros– la "manca de respecte i consideració si el seu destinatari és un membre dels cossos de seguretat de l'Estat en l'exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat quan aquestes conductes no siguin constitutives d'infracció penal". La llei no especifica què vol dir això, si amb un improperi n'hi ha prou o bé cal anar un pas més enllà. Serà, com sempre, la policia qui ho decideixi.

I si el gravo o el fotografia i ho penjo a internet?

Pel que fa a gravar, sí que és considerat una falta greu si es fa un ús no autoritzat d'imatges o dades personals o professionals de les forces de l'ordre. Consideren que poden posar en perill la seva seguretat personal o familiar, així com la de les instal·lacions que protegeixen. No es poden fer fotos d'un policia si revelen dades personals.

Quines noves restriccions tindrà la PAH per aturar un desnonament?

Totes les possibles. Serà una falta greu i no hi ha marge per rebaixar el càstig. Si els activistes s'hi interposen quan la comissió judicial arriba al lloc del desnonament, encara que sigui pacíficament, la multa pot anar –per a cadascú– dels 600 euros als 10.400 euros. Si la policia defensa que ha hagut de fer servir la força, la sanció pot pujar fins als 20.200 euros.

Les protestes de Greenpeace són les que s'emporten la pitjor part?

Imatges com la d'aquest matí poden comportar penes de fins a 30.000 euros, però les multes per protestar en una central nuclear, per exemple, com hem vist altres vegades, poden arribar als 600.000 euros.

(Article publicat avui al diari Ara)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada