dimecres, 17 de desembre del 2014

Terrorisme anarquista? Periodisme d’estat

Aquest matí ens hem llevat amb aquest titular: 'Onze detinguts a Barcelona contra el terrorisme anarquista'. Realment espectacular. Perquè, a veure, si parlem de terrorisme, on són les bombes? On són els atracaments a bancs per a finançar-se? Si parlem de terrorisme, on són les explosions dins els centres comercials, els segrests i els torturats? Enlloc, no són. No n'hi ha perquè, ara com ara, a Catalunya, no hi ha terrorisme. I 'terrorisme anarquista', encara menys.

Un dels llocs on l'Audiència Nacional espanyola, sota les ordres del jutge Javier Gómez Bermúdez, ha enviat la policia ha estat la Kasa de la Muntanya, un centre social ocupat de Barcelona. Des del seu compte de Twitter anaven anunciant què passava: 'Ho regiren tot i s'enduen tota mena de material informàtic, llibretes i material escrit, sense solta ni volta. Si han d'escorcollar tota la casa a fons poden tardar hores. La secretaria judicial de l'Audiència Nacional demana més agents i suport perquè, si no, "podemos estar todo el dia". Diversos agents de paisà de @mossoscat encaputxats ho escorcollen tot i ho enregistren tot amb càmeres.'

Aquest matí, a VilaWeb, s'ha debatut com titular la notícia. Ens semblava tan bèstia, això del 'terrorisme anarquista', que de primer s'ha optat per aquest titular: 'Els mossos entren a la Kasa de la Muntanya en una operació contra el "terrorisme anarquista".' Amb les cometes es volia remarcar que l'acusació mateixa ja era notícia. Que l'Audiència espanyola cregui que a Catalunya hi ha terrorisme anarquista era una cosa a destacar. Hi ha hagut debat, perquè a la redacció alguns creien que, encara que hi posis les cometes, no deixes de fer-los el joc i pots fer creure al lector que a Catalunya n'hi ha, de terrorisme anarquista. Però les bombes no són enlloc, ni els atracaments a bancs, ni els torturats. Al final s'ha imposat l'opció de llevar l'expressió del titular.

A Twitter ha creat realment hilaritat i ha corregut, amb perdó, com la pólvora: 'Terrorisme anarquista. Benvinguts al 1808'; 'Ja era hora, perquè amb tant de terrorisme anarquista, ja no es podia eixir al carrer i ningú no pensava en els xiquets'; 'Collons, amb el terrorisme anarquista, avui no podré dormir'.

Aquest matí, però, hem vist una altra cosa, i més preocupant. Hem vist com molts mitjans de comunicació han fet servir 'terrorisme anarquista' sense cometes, tirant pel dret, de manera que donaven per bona la versió de l'Audiència espanyola. Avui a Catalunya hi ha terrorisme anarquista i hi ha hagut una operació en contra, venien a dir, sense demanar-se —oh, pecat— on són les bombes, els morts i els torturats. Realment espectacular. En fi, si alguns aquest matí han vist terrorisme anarquista, uns altres hem vist periodisme d'estat.

(Article d’Andreu Barnils publicat a Vilaweb.cat el 16 de desembre de 2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada