dilluns, 7 d’abril del 2014

L’Estat no juga net amb la recaptació d’impostos

(...) I què ens diuen les xifres? Doncs bé, la primera constatació és que l’aportació catalana, juntament amb la de Madrid, és clau per explicar l’augment de la recaptació a tot l’Estat. La segona és que dels 584 milions més que l’Estat ha recaptat a Catalunya durant el 2013 només una vintena han estat transferits a la Generalitat via participació en impostos estatals o pel sistema de finançament.

Això és així perquè l’augment impositiu aprovat pel govern espanyol ha repercutit de forma gairebé única en les arques de l’administració central, de manera que a la pràctica s’ha produït una retallada substancial de l’autonomia financera de Catalunya. Dit d’una altra manera, la proporció dels impostos pagats pels catalans que va gestionar la Generalitat va ser menor el 2013 que el 2012.

Una tercera constatació és que la recaptació tributària també ens dóna pistes sobre el dèficit fiscal. Catalunya representa el 15,8% de la població espanyola i el 18,8% del seu PIB, però en canvi aporta el 20,7% del total de la recaptació.

Finalment, cal citar l’escàndol de l’IVA. L’Estat va augmentar el tipus general del 18% al 21%, però va decidir quedar-se tota la nova recaptació. De manera que la Generalitat no només no ha vist un sol euro d’aquest impost sinó que, com a compradora de béns i serveis, ha hagut de pagar-ne prop de 200 més a l’Estat. És evident que això no és jugar net.

La conclusió és que Rajoy ha decidit apujar els impostos i alhora collar les autonomies, una doble imposició sobre el ciutadà que veu com, d’una banda, se li treuen diners de la butxaca i, de l’altra, se li retallen serveis.

(Fragment de l'editorial del diari Ara, publicada el 7 d’abril)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada