dissabte, 10 de març del 2018

Acord salarial i de condicions de treball per als anys 2018-2020

La Mesa General de la Funció Pública va signar ahir un acord  pel qual els Empleats Públics veurem millorar de manera estable, durant els propers 3 anys, el nostre salari i les condicions laborals.

(clica la imatge per ampliar-la)

L'acord se centra en els següents aspectes:

1- Els empleats públics percebrem una pujada retributiva de fins al 8.5 per cent entre 2018 i 2020

2- Les administracions públiques tornaran a crear ocupació neta després de sis anys de destrucció de llocs de treball

3- L'acord aixeca el veto sobre les 35 hores i s'elimina l'obligació de descompte per baixa mèdica (incapacitat temporal)

4- S'aplicaran fons addicionals, equivalents a 800 milions, per avançar en l'equiparació en els diferents àmbits de les Administracions.

Desenvolupament dels aspectes de l'Acord:

1- En el capítol de les retribucions, el pacte contempla un increment salarial fix del 6,0% i una part variable que ho incrementa fins a un màxim del 8,5%. Aquesta segona part dependrà del creixement del Producte Interior Brut (PIB), dels fons addicionals amb els quals explicaran les diferents administracions complidores, i que el Govern aconsegueixi l'objectiu de dèficit en 2020.

Tota la part variable i la forma en la qual es calcula és bastant innovadora, però probablement el més cridaner és que, per primera vegada en la història, es lliga el salari dels empleats públics a l'evolució econòmica.

2- Referent a reposició d'efectius. Es creen llocs de treball per sobre de les jubilacions en pràcticament tots els sectors i serveis fonamentals del nostre Estat del Benestar, profundament danyats durant la crisi.

A. Les AA.PP, que hagin complert amb l'objectiu d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa

          100% de taxa de reposició en tots els sectors 
          +8% de la taxa de reposició total
          Si són Corporacions Locals aquest 8% puja fins a un 10%

B. Les AA.PP, que NO hagin complert amb l'anterior

          100%  de taxa de reposició en Sectors Prioritaris
          75%  de taxa de reposició en els NO prioritaris
          +5% de la taxa de reposició

C. Forces i cossos de Seguretat, Policies autonòmiques i Policia Local

          115% de taxa de reposició

D. En corporacions locals que hagin tingut obligació de prestar un major nombre de serveis públics tindran una taxa addicional del 5%.

I. Funcionaris de l'Administració Local amb habilitació nacional fins al 30% de les places vacants dotades pressupostàriament.

F. La promoció interna no computarà dins de la taxa de reposició d'efectius.

3- L'acord també suposa la devolució de la capacitat de negociació de les 35 hores en les administracions que les tinguessin, sempre que compleixin els objectius en matèria d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera de dèficit públic, deute públic i regla de despesa.

Així mateix, el nou marc possibilita, mitjançant negociació col·lectiva, que els empleats públics disposem de fins al 5% de la nostra jornada anual per conciliar la vida professional i laboral. Això significa que tindrem 11 dies de lliure disposició amb caràcter recuperable vinculables a la negociació col·lectiva.

L'acord també inclou la possibilitat d'establir un sistema específic de jornada contínua per a la cura de fills menors de 12 anys o discapacitats.

El pacte contempla  eliminar  l'obligació de descompte per baixa mèdica (Incapacitat Temporal). Les administracions ja no estan obligades a descomptar de la nòmina el temps de baixa mèdica, com marcaven els decrets de retallades de 2012, i podran establir un complement retributiu que aconsegueixi fins al cent per cent de les seves retribucions.

Aplicació de l'Acord:

Sobre la manera en el qual s'activaran les mesures, des de Funció Pública afirmen que l'objectiu és incloure-les als Pressupostos Generals de l'Estat del 2018. Montoro ja ha afirmat en més d'una ocasió que confia que s'aprovin els comptes públics abans del proper estiu. Però en cas que finalment els PGE no tirin endavant, el ministre ja va assegurar fa temps que la millora s'aprovaria mitjançant un Decret Llei.

(Article publicat avui mateix al blog de la secció sindical de la CGT a l’Ajuntament de Premià de Mar)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada