dilluns, 7 de gener del 2013

Funcionaris i paga extra, tots contra tots

Les reduccions directes del salari, i altres retallades, comencen a minvar el benestar de molts funcionaris, per no parlar de molts empleats públics, no funcionaris, que ja estan a l'atur. I el gruix de la despesa pública es concentra en personal adscrit a la prestació de serveis bàsics, així com també en pensions i desocupació, una vegada el capítol d'inversions pràcticament ha desapa­regut. 

Resulta indiscutible que es pot i s'ha d'aconseguir una eficiència més gran en la prestació dels serveis públics i, fins i tot, dissoldre no pocs organismes públics. Però el més evident és que el funcionari no és aliè a la crisi, i que ja no podem esperar molts més estalvis significatius en l'àmbit públic perquè ja ha patit moltes retallades. 

Per això no s'entén que algunes autoritats es refereixin a la paga extra com si fos la tradicional cistella de Nadal, la dels torrons i el cava. Com si estiguéssim davant un més de tants privilegis funcionarials propis d'altres temps, i que eliminar-lo no té transcendència. No és així, eliminar aquesta paga representa reduir-los el sou anual -que no és cap meravella- entre un 5% i un 7%. És possible que no hi hagi cap més remei que assumir aquestes retallades, però l'únic que s'aconsegueix amb aquest estil és irritar el funcionari, i encoratjar els qui, erròniament, situen l'Estat del benestar com a responsable únic del desastre. En resum, un pas més en el tots contra tots.

(Fragment de l'article Funcionaris i paga extra, tots contra tots, de Joan Alberich, publicat a El Periódico de 4 de gener de 2013). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada