dilluns, 23 de juliol del 2012

Funcionaris públics, gràcies!


Article de Jaume Clavell, Síndic Municipal de Greuges de Sant Cugat del Vallès, publicat al Diari de Sant Cugat del 6 de juliol de 2012: 

"Duen l’Administració a l’espatlla, com Atlas, condemnat per Zeus, du el món. La fan funcionar. La majoria són extraordinaris servidors públics capacitats, coneixedors, responsables i eficaços. Tenen el lloc en propietat, és a dir, no se’ls pot acomiadar, no van a l’atur i no se’ls descompta cap quantitat per fer-hi front. És així per evitar tota temptació del polític de fer foc nou, amb l’alternança a l’Ajuntament, posant-ne des seus.

No s’evita totalment i nomenen càrrecs de confiança, com si fossin els únics possibles i creïbles dipositaris de la confiança del cap polític. Resulta que, adscrita a la meva oficina, tinc una excel·lent funcionària a qui li tinc dipositada tota la meva confiança. Ni escollint-la, l’hauria encertada millor.


Quan se’n diu càrrec de confiança equival a dir que el polític no pot confiar en cap funcionari i l’escull, sense pensar-s’ho gaire, de fora. Segur que hi ha a dintre mereixedors de confiança. Possiblement, una de les premisses falla i aquesta conclusió sigui errònia, però espero de l’amable lector que entengui el que hi ha darrera del fals sil·logisme.

En aquest temps de crisi i retallades, ni els funcionaris haurien d’estar tranquils. Si no retallen funcionaris, retallen sous, que si bé no és igual, s’hi apropa prou. Pel que fa a Catalunya, tenim un funcionari per donar servei a 25 habitants, a Madrid per servir-ne 15, a Extremadura per servir-ne 12, i a Andalusia per 17.

Tot plegat per suggerir a l’Administració que conservin els eficaços funcionaris.
Que no es retallin sous quan el cost percentual de les nòmines a Catalunya són menys de la meitat que arreu. Que no es busquin càrrecs de confiança fora quan segur que els tenen dintre. Cal trobar-los, és fàcil si no s’és sorrut o cabut."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada