dimarts, 9 d’abril del 2013

El gran frau fiscal no trepitjarà la presó

Al Capone va ser empresonat per defraudar a Hisenda. Va tenir mala sort: a l'Espanya d'avui dia se n'hauria salvat. El 28 de desembre passat, dia dels Sants Innocents, va sortir publicada al BOE una reforma del Codi Penal que va passar desapercebuda, malgrat la seva gravetat i transcendència. Fins llavors, defraudar més de 120.000 euros al fisc era un delicte penat amb un pena d'entre 1 i 5 anys de presó. Amb la nova llei, la pena queda rebaixada i és encara més difícil que aquests delinqüents de guant blanc arribin a trepitjar la presó.

La reforma permet que qualsevol defraudador tingui dos mesos de termini des que és imputat per tornar els diners robats. Si ho fa, el jutge li podrà aplicar un nou atenuant que pot rebaixar la condemna fins a només tres mesos de presó i, com a màxim, un any. Si el condemnat no té antecedents i el seu únic delicte provat és robar-nos a tots els contribuents honrats, se salvarà de la presó. Per fer emprenyar encara més els honrats ciutadans que pateixen les pujades d'impostos, els grans defraudadors que s'acullin a aquest perdó pagaran una multa bastant inferior a la que havien d'abonar fins ara. Abans podia ser de fins a sis vegades la quantitat defraudada. Amb la nova llei, la multa es quedarà en la meitat o fins i tot una quarta part del que havien defraudat.

Aquesta reforma penal, com totes les que beneficien el reu, s'aplicarà amb efecte retroactiu. I és probable que alguns d'aquests famosos noms que els últims mesos omplen les portades pels seus comptes a Suïssa es puguin beneficiar d'aquesta escandalosa reforma dissenyada a la mida dels poderosos: d'aquells que es poden permetre defraudar més de 120.000 euros en un any. L'argument del Govern per justificar aquesta mesura és que així podrà recuperar molt abans els diners defraudats i ingressar fons a les buides arques públiques. És el mateix raonament que s'aplica amb l'amnistia fiscal i és fals: el que s'ingressa ara es deixarà d'ingressar més tard perquè el missatge que es transmet és que defraudar surt més rendible. La multa és tan ridícula que compensa córrer el risc.

Mentre el Govern obre la mà amb els poderosos, torna a estrényer-la amb els més febles. La mateixa reforma que suavitza el càstig per al gran defraudador ha convertit en delicte penal altres tipus de frau. Per exemple: una persona que treballi en negre mentre cobra l'atur comet avui un delicte i pot ser condemnada a fins a tres anys de presó. És una doble vara de mesurar embafadora.

Però el súmmum de la reforma és el mètode usat. ¿Saben on ens van colar aquesta opaca reforma? En la llei d'acompanyament per a la llei de transparència. L'ús de les paraules no pot ser més trampós: transparència opaca perquè la llei no sigui igual per a tothom.

(Article d’Ignacio Escobar publicat el dissabte 6 d’abril de 2013 a El Periódico).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada